Med mast på

Inlagt 2015-10-10: En mast, 19 meter lång, med rullstor. Dubbla spridare, dubbla akterstag och dubbla rullar för försegel. Vera kan numera klassas som en riktig segelbåt, med rigg och mast. Ja, det känns faktisk som det är lite mer på riktigt nu, att vi har en segelbåt, nu när Vera har masten på.

Riggen är begagnad och har suttit på en 47 fots ferrocementbåt. Skrovet skulle skrotas men riggen är ännu i gott skick, med segel och allt. Till och med några vinschar följde med. Otippat fann vi riggen i Järna, vad är oddsen för det egentligen? Men trots att det inte var mer än en knapp mil ut till vår båtklubb var det ett spännande projekt att transportera den 19 meter långa stolpen, i en del. Tur att Ivan har snälla vänner med traktor, tålamod och gott humör. Masten stack ut åtta meter från släpet men märktes fint ut med både vimpel och ficklampa i den sena kvällen.

Riggen passade nästintill perfekt. Förstaget kunde inte ha varit mer rätt i längd men akterstagen måste byggas om och ett par extra togglar har fått tillverkas till både över- och undervant. Nästa steg är att få på bommen, sen är det inte långt kvar till en provsegling. Det ska minst sagt bli spännande!

IMG_0243

IMG_0251

Lämna ett svar