Svensk västkust, åska och sjösjuka

Planen med att segla från Skagen, på Danmarks nordöstliga udde, direkt till Norges sydkust fick göras om då flera stora lågtryck på Atlanten gav starka västliga vindar under en lång period. Vi seglade därför istället med vinden till den svenska västkusten och passade på att besöka Tjörn, Orust samt några andra öar i området. Midsommar firades i hamnen i Grundsund, där vi var med på det traditionsenliga firandet med dans kring stången på västra kajen, gjorde en midsommarvandring längs kusten och åt jordgubbstårta.

Ankrade utanför ön Lyr, mellan Törn och Orust.
Ankrade utanför ön Lyr, som ligger mellan Tjörn och Orust.
Hugo spanar ut mot Vera.
Hugo spanar ut mot Vera.
På Hjältön, norr om Orust.
På Hjältön, norr om Orust.
Hjältön, förtöjda med linor iland.
Hjältön, förtöjda med linor iland.
Strandhäng i stilla morgonregn.
Strandhäng i stilla morgonregn.
Grundsund.
Grundsund.
Midsommarfirande på västra kajen.
Midsommarfirande på västra kajen.

I Skärhamn på Tjörn, passade vi på att tvätta. Vi hade hunnit samla på oss en ordentlig tvätthög med kläder, handdukar och tygblöjor i olika storlekar och kulörer. Som vanligt hängde vi upp allt på däck, längs relingen och i linor mellan vanten. Tidigare var det nog ingen som direkt brydde sig om vår tvättorkning men nu, med överhängande små barnkläder, blev vi lite av en attraktion längs kajen. Två damer undrade om de fick fotografera båten och gissade sedan antal och ålder på barn ombord.

Bad i sittbrunnen.
Bad i sittbrunnen.

När ett kort väderfönster med vindar lämpliga för en passage över till Norge dök upp gav vi oss av västerut. Det var en tidig morgon och mörka moln rullade in från havet. Vi hann knappt lämna skärgården innan åskan brakade loss. Blixtar och kraftfulla smällar blandades med smatter från intensivt regn. Sjön var krabb och Hugo sjösjuk. Det kändes inte som rätt förutsättningar för att ge sig ut över Skagerack, vi vände och väntade in ett nytt väderfönster.

Lämna ett svar