Sjösättning

Inlagt 2015-06-10: Exakt 40 år efter det att Alvar började med sitt båtprojekt sjösattes Vera, nu i söndags förmiddag. Hon hette dock inte Vera i Alvars ägo, det namnet har hon fått av oss, efter min gammelmormor Vera. Alvar gav aldrig sin båt något namn.

DSC01222

Josefins bror Pontus var med och jobbade på båten under en knapp vecka innan sjösättning, här plockas arbetsytan ovanpå däcket ner. 

DSC01232

Bottenmålning. 

DSC01269

Vera på väg ut ur tältet, gaveln fick sågas loss för att öppna upp. 

DSC01297

Båttältet tomt. 

Med hjälp av bröderna Lennart och Bjarne, vars mark Vera stått uppställd på, drogs båten ner till kajen intill Göta älv. Vid stranden finns resterna av ett gammalt båtvarv och den något nyare betongkajen uppförd av försvaret, vilken vi använde för sjösättningen. Dagen därpå anlände kranbilen och Vera kom för första gången att guppa med vatten under kölen.

DSC01312

DSC01336

DSC01344

Med traktor ner mot Göta älv. 

DSC01379

Ivan, Bjarne och Lennart. 

DSC01399

Grillning vid stranden av Göta älv. 

Ortsborna i Torskog, och nära vänner till Alvar, hade samlats nere vid älven för sjösättningen. Liksom delar av Alvars familj. Stämningsfull musik ljöd ur portabla högtalare, det skålades i champagne, hurrades och firades med gräddtårta. Ett flaggspel från Alvars 60-årsfest vajade i vinden. Vi fick höra att Alvar länge pratat om att ge sig ut på en världsomsegling med sin båt, men när vännerna insåg att det inte var resan utan byggandet som var hans mål ordnade de ett födelsedagsfirande där festen genom mat, sång och historier tog dem jorden runt. Festlokalen hade dekorerats med flaggor från jordens alla hörn, monterade längs en lång lina. Dessa flaggor hade letats fram ur ett vindsförråd och spänts upp över båtvagnen efter att Vera lyfts i älven. Festligt minst sagt!

DSC01427

DSC01479

DSC01488

Dags för sjösättning.

DSC01537

DSC01539

Feststämning på kajen. 

Mot sen eftermiddag lämnade vi Torskog. Vera flöt fint, motorn puttrade på och rodret styrde lätt uppför Göta älv. Det kändes skönt att vi hade lokala guider i form av Lennart, Bjarne och Lennarts frun Margot med ombord första biten till Lilla Edet. Lennart berättade att han trodde han skulle få åka med båten när han fyllde 50, idag är han över 70… Ja, Vera har verkligen en lång historia av båtbyggande bakom sig.

DSC01559

Mot första slussen i Lilla Edet. 

I Lilla Edet tog vi oss upp för första slussen mot Vänern och den fortsatta färden genom Göta kanal.

Lämna ett svar