Kastat loss

Ja, då har vi kastat loss från bryggan i Järna och är på väg söderut längs Sveriges kust. Och det mesta av flyttlasset är med. Ännu har vi inte byggt klart förvaring för tallrikar, glas med mera och även en del annat har inte fått sin plats utan fick åka bil ner till Skåne. Men annars har vi det mesta vi behöver ombord.

Första dagen puttrade vi för motor i den svaga vinden och stannade för natten vid brygga i Arkösund. Dag två sken solen och när vi väl tagit oss ut från skärgården satte vi segel och gled tyst iväg. Autopiloten, som inte fungerat dagen innan, hade kopplats om och styrde nu fint med sikte på Ölands norra udde. Vid sjutiden styrde vi in till Byxelkrok och förtöjde längs kajpiren.

DSC02487

Förtöjda i Byxelkrok på norra Öland.
Förtöjda i Byxelkrok på norra Öland.

Några korta slutsatser från början av denna flyttfärd. Vera seglar fint, i alla fall på både kryssbog och halvvind i omkring 15 knop, som vi fått testa på. Rullstoren har fungerat förvånansvärt bra, även om uthalet och skotet skulle behöva lite smartare lösningar. Det är varmt i båten och lyxigt att kunna diska i varmvatten, även ute till havs. Sittbrunnstaket erbjuder både skönt regn- och vindskydd samtidigt som det tillåter god sikt över både segel och havet framför. Vi saknar en del grabbräcken, främst på däck, och övervärmen i ugnen vill inte riktigt fungera som den ska. Förvaringen av fendrar är inte löst och varken ekolod, vindmätare eller topplanterna är inkopplade. Men i stort är vi nöjda med Veras första segelfärd så här långt!

DSC02462

DSC02473

DSC02454

DSC02474

DSC02436

DSC02471

Lämna ett svar